Ιστοσελίδες για ΑμεΑ

Πλέον, η πρόσβαση στο διαδίκτυο θεωρείται από όλους μας δεδομένη. Είναι άμεσα συνυφασμένη με την καθημερινότητά μας και δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι πλέον έχει μεταραπεί σε ένα είδος “πρώτης ανάγκης”. Εσύ θα μπορούσες πλέον να φανταστείς τον εαυτό σου αποκομμένο από αυτό το πρωταρχικό αγαθό; Κι όμως, το αγαθό αυτό που θεωρούμε δεδομένο, δεν είναι εύκολα προσβάσιμο από όλες τις ομάδες των ανθρώπων. Πέρα από τη μη προσβαση στο διαδίκτυο λόγω οικονομκών λόγων (κυρίως σε υποανάπτυκτες περιοχές, με ανυπαρξία πόρων και υποδομών), υπάρχουν και αυτοί που ενώ τους παράσχεται το προϊόν που ονομάζεται internet, δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν λόγω κάποιας βασικής τους ιδιαιτερότητας. Λόγω κάποιας αναπηρίας. Έχεις φανταστεί ότι την ιστοσελίδα που δημιούργησες για να διαφημισεις για την επιχείρησή σου, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να  τη διαβάσουν; Δε θα ήθελες να μπορείς να εξυπηρετήσεις και αυτή την κατηγορία των συνανθρώπων σου; Κι όμως, πλέον, είναι εφικτό η ενημέρωση και η πληροφορία να φτάσει σε όλους.

Οι ιστοσελίδες για ΑμεΑ, περιέχουν λειτουργίες κατάλληλες να αντιμετωπιστεί η κάθε είδους αναπηρία και να μπορεί έτσι να διαβαστεί το περιεχόμενο της ιστοσελίδας και από άτομα με δυσκολίες. Πιο συγκεκριμένα:

Τύφλωση. Το διαδίκτυο είναι κυρίως ένα οπικό μέσο και  άνθρωποι με μερική ή πλήρη τυφλωση συχνά αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους σε αυτό. Η χρήση του κατάλληλου κώδικα και η χρησιμοποίηση ειδικών λογισμικών, text-to- Braille (μετατροπή κειμενου σε  Braille)  ή text-to-speech (μετατροπή γραπτού κειμένου σε φωνητικό), επιτρέπει την πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα.

Κακή όραση και αχρωματοψία.  Και εδώ ισχύουν όσα αναφέθηκαν και στα άτομα με τύφλωση, σε πολύ μικρότερο βαθμό, καθώς συνήθως σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα ανάγνωσης του γραπτού κειμένου, εφόσον αυτό μετατραπεί σε ευανάγνωστη μορφή. Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται μετατροπή τόσο του κειμένου, όσο και των εικόνων της ιστοσελίδας, ώστε να είναι εύκολα κατανοητά από άτομα με κακή όραση. Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν τα links που εμπεριέχονται στην ιστοσελίδα μας. Για να μπορέσει ένα άτομο με κακή όραση να κατανοήσει ότι μία λέξη αποτελεί link σύνδεσμο, πρέπει πέρα από τη χρηση διαφορετικού χρώματος, να γίνει οπωσδήποτε χρήση τόσο Boldγραμματοσειράς, όσο και υπογράμμισης, ώστε να κατανοήσει ο αναγνώστης καλύτερα την πληροφορία.

Επιληψία. Γενικότερα στους περισσότερους από εμάς, αρέσει να χρησιμοποιούμε εφέ στις ιστοσελίδες μας, καθώς κάνουν το εικαστικό αποτέλεσμα πιο ελκυστικό και κινούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Πολλές φορές όμως το περιεχόμενο αυτό, όπως για παράδειγμα τα flashing effects (κέιμενα ή εικόνες πο αναβοσβήνουν), δημιουργούν πρόβλημα σε άτομα με επιληψία. Στην περίπτωση αυτή, συνίσταται η ύπαρξη ποειδοποίησης ότι υπάρχουν τέτοια εφέ ή η παροχή δυνατότητας απο μεριά του αναγνώστη, για απενεργοποίησή τους.

Κινητικά προβλήματα. Αφορά άτομα με δυσκολία στη χρησιμοποιήση των χεριών, που δεν τους επιτρέπει τη πραγματοποιηση λεπτών χειρισμών. Τα άτομα αυτά δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, αλλά συνολικά με την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Αλλά όταν οι ιστοσελίδες κωδικοποιούνται με τρόπο που να επιτρέπεται η πρόσβαση και η πλοήγηση μέσω του πληκτρολογίου ή μιας ειδικής συσκευής  όπως joystick,  μπορούν κι αυτά τα άτομα, εύκολα να περιηγηθούν στο διαδίκτυο και να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία.

Προκειμένου να υπάρχει μία κοινή γλώσσα επικοινωνίας και να δημιουργηθούν συγκεκριμένα πρότυπα, για τις λειτουγίες που πρέπει να έχει μία ιστοσελίδα  για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), έχουν δημιουργηθεί ειδικοί κανόνες, που πιστοποιούν και κατηγοριοποιούν της ιστοσελίδες ανάλογα με τις λειτουργίες και τις διευκολύνσεις που παρέχουν.

Οι Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού (Web Content Accessibility Guidelines), – WCAG -, είναι μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό, που παράγονται από την World Wide Web Consortium (W3C). Τα πρότυπα WCAG είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνει την ιστοσελίδα σας προσβάσιμη από όλους τους επισκέπτες σας (παράδειγμα τέτοιας ιστοσελίδας: http://aelia-home.gr/). Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι τα προγράμματα ΕΣΠΑ δίνουν μεγάλο έμφαση στην κατασκευή ιστοσελίδων με λειτουργίες για ΑμεΑ. Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ιστοσελίδας σας, μέσω του ΕΣΠΑ θα πρέπει να ακολουθούνται τα πρότυπα WCAG.